Te en rymdstensmorgon

Ikväll, ca 20:30, passeras vår planet av en asteroid på mycket nära avstånd. Den är 50 meter i diameter, som en halv fotbollsplan sägs det i radiorapporterna. Den passerar bara, är på förbiresa i sin bana runt solen. Risken för en kollision är en på 27 miljoner säger astronomerna. Den angår knappast några andra än dem som riktar sina teleskop mot natthimlen, de som försöker begripa "vilka vi är, vad vi är och var vi egentligen är".

Jag dricker te, en kopp Oolong Formosa som bränner lite på tungan. Två radioapparater skräller mot varandra om nyheter från en förlossningsavdelning. Ute råder en senvintergrå dagning och himlen täcks av tunga molnmassor. Fukt, massor av fukt. Ylle och morgonleda.

Ovanför oss närmar sig oss en likgiltig stenbumling, 2012 DA14, som den kallas av dem som spanar. Jag dricker mitt te och försöker skärpa mina öron mot en av radioapparaterna, som nu rapporterar om börser och varsel, medan den likgiltiga  passagen närmar sig. Ingenting kommer att förändras med den. Människans värld tycks vara en annan än den dit 2012DA14 hör till, men den passerar i höjd med våra satelliter.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ingen-risk-for-rymdkrock-pa-fredag

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gubbio, staden där en ilsken varg blev en "broder".

"En öppen stad,ej en befästad,bygger vi gemensamt. Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet".

Om Tors fiskafänge