Ljusvinternätter

Jag har vaknat sent vissa vinternätter och väntat mig ett tröstlöst kallt mörker, kanske genomstunget av några avlägsna stjärnors isvassa ljus. Men när jag stått där vid fönstret har något annat visat sig. Ett återsken, reflexer av stadens ljus i molnen och från snötäcket. Ett orangeartat ljus.Ett ljus som är "varmt", ett som nästan "lyser upp" det mörka rummet.´

Det är ett märkligt ljus, ett som både ger mörkret en gyllene lyster och som solkar ned nattens klarhet. Det är ett stadens och årstidens eget ljus, ett ljus som syns när smältande snö ligger svartgrå vid vägkanterna och fukten ligger tung  i den ännu kylslagna luften.

När mörker råder tröstar ljuset, det oväntade ljuset som finns där ute även en sömnlös natt. De smutsaktigt gråröda nyanserna är trots allt mänskligare än de isvassa stjärnorna,  om det bara är vackert är svårt att säga, men det finns där och utmanar mörkret. Det är vårt ljus som syns därute, mänskligt ljus som naturen låter lysa upp en vaka vars syfte inte kan urskljas. Det är väl så det är; ett "orent" ljus som skiner bort från rymdens enslighet. Det är vårt ljus, stadens ljus och människans ljus, ett värmande ljus, ett ljus trots allt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gubbio, staden där en ilsken varg blev en "broder".

"En öppen stad,ej en befästad,bygger vi gemensamt. Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet".

Om Tors fiskafänge