De hela ögonblicken

Egentligen vore det mest naturliga att skriva om allt som inte hänger samman, om motsägelserna och om allt det som står emot varandra, om alla lossbrutna delar, om "notisernas tyranni". Du känner dem alltför väl.

Men där finns också de få hela stunderna, ögonblicken då det tycks som det du ser, hör, känner och tänker, blir till ett. Du förs dit av musiken, oväntat, då ditt inre stäms om så att det finner en ton i allt som finns där och då, om att du själv blir till en klang i ett väldigt ackord.

Kronblad virvlar i luften, orgeln brusar i stigande och sjunkande bågar, som öppnar valv efter valv inom dig. Det finns inget att skämmas över i din mänsklighet och inget i den då som strider mot något annat.

Vad är det som sker i de hela ögonblicken? Bedrar du dig eller får du syn på hur det verkligen är, något som får dig att se bortom det begränsade? Du frågar inte just då och varför skulle du det?

Kommentarer

  1. Klassisk musik får dig att försjunka i tankar och tömma hjärnan på allt oväsentligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt olika. Musik kan vara väldigt associativ och det är snarare bilder som dyker upp. Upplevelsen med kronbladen hade jag i Sala i maj nångång för ca 10 år sen. Lyssnade på ett orgelstycke av Bach som heter något i stil med Herr Gott, nun schleuß dein Himmel. Finns på Spotify. Den musiken öppnade verkligen en "dörr" just då. Skulle inte kalla det försjunkenhet, utan mer vakenhet. Musikupplevelser och andlighet ligger ibland mycket nära varandra.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Gubbio, staden där en ilsken varg blev en "broder".

"En öppen stad,ej en befästad,bygger vi gemensamt. Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet".

Om Tors fiskafänge