Vid Björksta kyrka- en gång är du en av dem som levat förut

Björksta kyrka, 5/5-2013
Jag är vid Björksta kyrka, inte så långt från gränsen till Enköpings kommun. Solen skiner och åkrarna har börjat gro. Lövsprickningstider. Lärkorna drillar över fälten och ovan dem cirklar en rovfågel.Vinden viner och på avstånd hörs böndernas vårbruk och avlägset trafikbrus.

Marken vid den gamla medeltidskyrkan med sitt tillbyggda tegeltorn var en gång i tiden en ö i Mälaren. Sen dess har landhöjningen verkat och i den gamla sjöviken gror nu årets kommande skörd. Under bronsåldern ristade någon bilder av skepp och kanske något som skulle föreställa en vagn i klippan nedanför kyrkan. En gåta från historien. Vilka skepp var det? Kanske bilder av gudarnas farkoster, sådana som under en senare tid skulle kallas vid namn som Skidbladner eller Nagelfar, de dödas skepp som skulle föra dödsrikets invånare till den sista striden vid ragnarök? Men bronsålderns faktiska tro kan vi inte nå. Vi står här med våra gissningar.

Jag känner vinden friska i och tar ännu en klunk starkt och värmande te medan jag låter tankarna fortsätta sin vandring..."En gång är du en av dem som levat förut."
Gunnfjauns Kapell – Andetag


Hällristningar vid Björksta kyrka. Den nedersta figuren föreställer troligen en vagn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gubbio, staden där en ilsken varg blev en "broder".

"En öppen stad,ej en befästad,bygger vi gemensamt. Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet".

Om Tors fiskafänge