Nu är jag förbannad!

Aniaragymnasiet, smaka på ordet! En skola där man särsklt studerar svensk 1900-talslyrik eller har fina naturvetenskapliga utbilningar med inriktning mot rymdfart och astronomi? Det kunde man ju tro när man hör namnet, men nu kan det ju vara så att denna Göteborgsskola kan förtjäna sitt namn på andra sätt. Kanske är det rent av ett namn som borde ges till stora dela av de skolor som konkurerar på den svenska "kunskapmarknaden"? En del tyder på det. Vad är då problemet?

Det har visat sig, sent om sider på läsåret, att man från skolans sida inte känt till att religionskunskap är ett kärnämne, ett som ska läsas av alla elever. Följden av detta "misstag" har blivit att eleverna antingen måste ta ett IG i kursen nu och läsa in den i höst eller läsa en "intensivkurs" på en vecka. Nämnas ska förstås att Aniaragymnasiet är en friskola, ett företag bland andra företag.

Hur kan då den här skolan förtjäna ett så vackert namn? Aniara låter poetiskt och är ju namnet på det rymdskepp med en last av 8000 människor på flykt från den strålskadade Jorden mot en ny tillvaro på Mars i Harry Martinssons epos med samma namn. Aniara kolliderar med en asteroid och kommer ur kurs och människorna ombord driver hjälplöst ut i rymden mot en säker död i tomheten.

Det kan väl tyckas drastiskt att likna delar av det svenska skolsystemet vid detta olycksaliga rymdskepp på väg mot ingenstans, men nog inger exempel, och det är ju inte det enda, som Aniaragymnasiet, en känsla av att någonting gått riktigt fel, att den svenska skolan är på väg rakt ut i tomma intet, efter att ha kolliderat med marknadsliberalismens asteroider.

Nu är jag förbannad! Ska vem som helst få bedriva skolverksamhet? Vem kontrollerar vilka verkliga intressen som står bakom etableringen av nya skolor? Men det finns också andra mer grundläggande frågor som får verkar våga ställa sig: "Ska verkligen allt vara salu på en marknad?" 

Kanske kan Aniara fortfarande återvända till jorden.

 http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16853728.ab

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gubbio, staden där en ilsken varg blev en "broder".

"En öppen stad,ej en befästad,bygger vi gemensamt. Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet".

Om Tors fiskafänge