Experiment i köket, kams, norrländsk gnocchi

Det är roligt att pröva nya maträtter emellanåt. De senaste åren har jag blivit allt mer nyfiken på gammal husmanskost. Den håller på att glömmas bort och ofta är det alldeles oförtjänt. Den är  god och jag tycker att det skulle finnas anledning att hålla liv i traditionella svenska rätter. Det skulle vara ett fint komplement till den mångfald, som jag verkligen gillar, i utbudet av matvaror på restauranger och på matvarubutikernas hyllor. Eller komplement förresten? Det borde vara något som förtjänar mer uppmärksamhet i kraft av sina egna kvaliteter.
 


Ikväll har jag prövat på att laga kams, ett sorts palt som tillhör det norrländska köket. Jag blev inspirerad efter att ha blivit serverad rätten hos en kollega som växte upp på Frösön och kanske är det främst med Jämtland som man förknippar rätten, som är en något mer robust släkting till den italienska gnocchin. Men den är inte sämre, dock vad man kanske skulle säga lite mindre "förfinad". Den är i alla falla mäktig, mättande och god, 'även om dess smaker kanske inte tillhör de mest subtila.

Så här ser mitt recept ut, beräknat till två personer:

 
Kams
 
5 råa potatisar
ca 2,5 del kornmöl
salt
 
1. Finriv potatisen
2. Blanda den med kornmjöl och lite salt
3. Knåda massan till en fast deg och rulla den därefter till runda bollar.
4. Koka upp lätt saltat vatten och lägg ned kamsen. Låt koka i ca 60 minuter
Kokande kams
 Till detta äter man stekt fläsk med steksky och lingonsylt. Lämplig dryck är öl eller svagdricka. Själv drack jag öl, en Jämtlands Pilgrim Ale, till anrättningen, vilket passade bra. 

Resultatet blev bra. Just nu, när jag sitter här och skriver dessa rader, känner jag mig mycket mätt och tillfreds med tillvaron. Antagligen har midjemåttet inte direkt minskat av den här fredagsrätten, men jag är rätt säker på att den återigen kommer att dyka upp på bordet hemma hos mig.

 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gubbio, staden där en ilsken varg blev en "broder".

Vit rök över Petersplatsen

Om Tors fiskafänge