Experiment i köket, kams, norrländsk gnocchi
Det är roligt att pröva nya maträtter emellanåt. De senaste åren har jag blivit allt mer nyfiken på gammal husmanskost. Den håller på att glömmas bort och ofta är det alldeles oförtjänt. Den är god och jag tycker att det skulle finnas anledning att hålla liv i traditionella svenska rätter. Det skulle vara ett fint komplement till den mångfald, som jag verkligen gillar, i utbudet av matvaror på restauranger och på matvarubutikernas hyllor. Eller komplement förresten? Det borde vara något som förtjänar mer uppmärksamhet i kraft av sina egna kvaliteter.
Så här ser mitt recept ut, beräknat till två personer:
Kams
5 råa potatisar
ca 2,5 del kornmöl
salt
1. Finriv potatisen
2. Blanda den med kornmjöl och lite salt
3. Knåda massan till en fast deg och rulla den därefter till runda bollar.
4. Koka upp lätt saltat vatten och lägg ned kamsen. Låt koka i ca 60 minuter
Till detta äter man stekt fläsk med steksky och lingonsylt. Lämplig dryck är öl eller svagdricka. Själv drack jag öl, en Jämtlands Pilgrim Ale, till anrättningen, vilket passade bra.
4. Koka upp lätt saltat vatten och lägg ned kamsen. Låt koka i ca 60 minuter
Kokande kams |
Resultatet blev bra. Just nu, när jag sitter här och skriver dessa rader, känner jag mig mycket mätt och tillfreds med tillvaron. Antagligen har midjemåttet inte direkt minskat av den här fredagsrätten, men jag är rätt säker på att den återigen kommer att dyka upp på bordet hemma hos mig.
Kommentarer
Skicka en kommentar