"Til ars ok friđar!" Tankar i midvintertid

Det värsta är över. Midvintersolståndet, årets mörkaste dag, har gått. Nu befinner vi oss äntligen på årets rätta sida även om det kommer att dröja någon tid innan ljuset kommer tillbaka. I januari kommer aningen om att tideerna har förändrats. De där minutrarna som växer till timmar som blir till allt mer av ljus. Det är som att ljuset flyttar in i en steg för steg. En annan livskänsla kommer.

Att julen firas just nu är inte märkligt. Redan de gamle visste att mörkrets djupaste dagar skulle passeras. Mörkret, kylan och den synbara ofrukbarheten skulle förjagas, livets makter stärkas och bönfallas, äras och blidkas med offer. Mässande röster, sejdetrummor och goden som ropar: -Til ars ok friđar!, "till fred och årsväxt".

I den nordiska årsnatten lät det kanske så för tusen och mer än tusen år sedan. Säkert var det kraftfulla händelser i svältskräckens och mörkrets tid. Kanske hade fimbulvintern börjat, de tre år utan sommar och oavbruten vinterkyla som skulle föregå världens ände. Att "broder blivit broders bane" var ett tecken som ingen kunde missförstå, att ur led var tiden och att ingen kunde vrida den rätt igen. Även Krigarguden, den allvetande, enögde och dystert siande i tornet Hilddkjalf, skulle en gång uppslukas av kaosmakternas ulvamonster. Och han visste det själv, det som är alla människors lott och (nästan!) alla gudars.

Men ännu en vår kom till Norden och offren hade kanske inte förfelats. Ännu en tid fick människorna leva, ännu en tid i ljus och ändlösa sommarnätter då äringens makter, vaner, alver och andra lät åkrarna få liv och ge skörd. Livet var hårt men mörkret hade ännu inte uppslukat det och så förblev det ändå år efter år...

Ingen vet väl hur det egentligen var men att besvärja livets makter när mörkret är som djupast är fortfarande nödvändigt. Kanske också på ett djupare plan än det som handlar om glåmiga kinder och en mörkertrött och likaså vinterglåmig själ, som i längden inte endast kan leva av det som mammon har att erbjuda, utan som trängtar efter ljus och en sannare tillhörighet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gubbio, staden där en ilsken varg blev en "broder".

"En öppen stad,ej en befästad,bygger vi gemensamt. Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet".

Om Tors fiskafänge