Rårakor
![]() |
Rårakor med fläsk, en klassiker i köket |
Så enkelt och så gott! Vad det gäller är rårakorna och deras "släktingar" i världens olika kök. I Frankrike äter man "gallettes de pommes de terre" och i det judiska kallas de "latkes"och schweizarna lagar som bekant något som kallas "rösti. Rårakan är dessutom Dalarnas landskapsrätt här i Sverige. ". I kokböcker har jag hittat zucchiniplättar ( t.ex. Medelhavskokboken s 69, Läsförlaget AB, 2004) och olika rotssaksrätter av olika slag som bygger på tanken att rivna bitar steks i form av små ganska löst sammanfogade plättar eller kakor. Grundidéen är enkel, riven potatis, helst mjölig för att rätten för konsistensens skull, ibland vill någon kanske lägga till ett ägg, för att "förbättra" den något. Jag tillhör dem som gärna gör det och emellanåt lägger till någon matsked vetemjöl. Kanske diskvalificerar det senare mig från de "sanna" rårakekockarna, som nog menar att stärkelsen i den rätta potatissort räcker för att ge rårakorna deras rätta form och hållfasthet. Därför kanske mina "rårakor" egentligen borde kallas "råmunkar", alltså ett sorts mellanform mellan rårakor och raggmunkar, en rätt där mjöl tillhör . Egentligen är det väl ganska oväsentlig. Mängden mjöl för min del är närmast att betrakta som "symbolisk" men jag litar av någon anledning inte riktigt på att rakan ska hålla ihop. Till mina egenheter i min "tolkning" av rätten hör också att jag gärna använder örtkryddor, t.ex. timjan, tillsammans med grundkryddorna, salt och svartpeppar. Så här brukar jag laga mina rårakor:
Rårakor (2 portioner)
400 g mjölig potatis
1 ägg
1 tsk vetemjöl
salt och peppar
timjan
Stekfett, helst smör
1. Riv potatisen
2. Blanda den rivna potatisen med ägget, vetemjölet och kryddorna
3. Forma rårakorna till önskad storlek och form.
4. Stek snabbt tills rårakorna fått önskad färg
5. Servera!
Vad man äter till rårakorna kan varieras en hel del. Det klassiska sättet är förstås med stekt fläsk och lingonsylt eller rårörda lingon. Personligen föredrar jag en sylt som inte är alltför sötat och innehåller en stor andel lingon, över 50%. Ett annat mycket trevligt sätt att äta rätten är med kallrökt lax, hackad rödlök, stenbitsrom och gräddfil. Som dryck skulle jag föreslå öl eller kanske svagdricka till det klassiska serveringssättet och kanske en veteöl, ett glas vitt vin, en syrlig äppelmust eller friskt mineralvatten om det är det senare serveringsförslaget som gäller.
Kommentarer
Skicka en kommentar